Pytanie: Prowadzimy restaurację oraz kawiarnię, w których chcemy wprowadzić obowiązkową opłatę serwisową przy obsłudze stolików z większą ilością gości (np. grupy pow. 8 osób). Goście restauracji będą o tym wcześniej informowani, informacja taka znajdzie się również w karcie menu. Opłata będzie rozliczana na zasadzie „obowiązkowego” napiwku i jej wartość netto będzie doliczana do pensji pracownika obsługującego daną grupę. Mam wątpliwość, jaką stawką podatku VAT opodatkować tę opłatę. Opłata jest częścią usługi zasadniczej, którą w naszym przypadku są usługi gastronomiczne 8% i 23%. W zależności od tego, jakiego rodzaju będą zamówienia gości finalna wartość rachunku może dzielić się w różnym stopniu na poszczególne stawki VAT. Ciężko opłatę serwisową rozdzielać proporcją do sumy rachunku. Czy w takim przypadku każdorazowo klasyfikować opłatę serwisową według stawki 23%?
Po przeczytaniu tekstu dowiesz się:
Jak opodatkować VAT opłatę serwisową doliczaną do rachunku gościa restauracji.
Czytaj też:
Czy hotel, refakturując usługi gastronomiczne, może odliczyć VAT
Czy na paragonie lub fakturze ujmuje się osobno pozycje dowozu i opakowania
Pytanie: Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą prowadzi restaurację i sprzedaje gotowe dania zarówno na miejscu w lokalu gastronomicznym, jak również realizuje zamówienia telefoniczne posiłków wraz z ich dostawą na adres klienta. Zamówione posiłki dostarcza swoim środkiem transportu. Posiłki wydawane w lokalu opodatkowane są stawką VAT 8 % z wyjątkiem: napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %, napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, kawy, herbaty, wody mineralne, napoje gazowane bezalkoholowe. Jaką stawką VAT powinna być objęta usługa dostawy posiłków na adres wskazany przez zamawiającego, jak również czy usługa dostawy może być osobno wyszczególniona na paragonie, czy powinna być jednak wliczona w cenę sprzedawanych posiłków. Podatnik dla przejrzystości zamówienia chce wyszczególniać dostawę jako oddzielną pozycję na paragonie.
Po przeczytaniu tekstu dowiesz się:
Czy usługę związaną ze sprzedażą posiłków z dowozem rozliczyć jako usługę kompleksową;
Jak wykazać na paragonie koszty dostawy.
Czytaj też:
Zakup usługi gastronomicznej w Słowacji – czy wykazać w JPK_VAT