Pytanie: Prowadzimy restaurację oraz kawiarnię, w których chcemy wprowadzić obowiązkową opłatę serwisową przy obsłudze stolików z większą ilością gości (np. grupy pow. 8 osób). Goście restauracji będą o tym wcześniej informowani, informacja taka znajdzie się również w karcie menu. Opłata będzie rozliczana na zasadzie „obowiązkowego” napiwku i jej wartość netto będzie doliczana do pensji pracownika obsługującego daną grupę. Mam wątpliwość, jaką stawką podatku VAT opodatkować tę opłatę. Opłata jest częścią usługi zasadniczej, którą w naszym przypadku są usługi gastronomiczne 8% i 23%. W zależności od tego, jakiego rodzaju będą zamówienia gości finalna wartość rachunku może dzielić się w różnym stopniu na poszczególne stawki VAT. Ciężko opłatę serwisową rozdzielać proporcją do sumy rachunku. Czy w takim przypadku każdorazowo klasyfikować opłatę serwisową według stawki 23%?
Po przeczytaniu tekstu dowiesz się:
Jak opodatkować VAT opłatę serwisową doliczaną do rachunku gościa restauracji.
Czytaj też:
Czy hotel, refakturując usługi gastronomiczne, może odliczyć VAT
Czy na paragonie lub fakturze ujmuje się osobno pozycje dowozu i opakowania