Prowadzimy sklep spożywczy. Przed świętami Bożego Narodzenia postanowiliśmy poszerzyć nasz asortyment. Mamy nadzieję, że bogatsza oferta pozwoli przyciągnąć nowych klientów i utrzymać dotychczasowych, co jest niezbędne wobec kryzysu i zwiększonej konkurencji w postaci okolicznych placówek handlowych. Liczymy się jednak z tym, że nie wszystkie towary uda nam się sprzedać. Dotyczy to zwłaszcza artykułów o krótkim terminie przydatności do spożycia, jak mięso, wędliny, ryby, a także owoce i warzywa. Czy straty wynikające z wycofania ich ze sprzedaży oraz ewentualnej utylizacji wolno nam będzie potrącić w kosztach uzyskania przychodu?
CIT
Czy stratę z powodu przeterminowania towarów wolno zaliczyć do kosztów?
VAT
Czy trzeba dokonać korekty wcześniej odliczonego VAT naliczonego przy zakupie towarów, które następnie utraciły przydatność do spożycia?
UoR – Jak takie straty zapisac w księgach rachunkowych?