Pytanie: Kto może zastosować obniżoną stawkę VAT na towary spożywcze? Czy mogą być to tylko producenci, czy również sprzedawcy detaliczni? Konkretnie, kiedy możliwa jest sprzedaż jabłek z obniżonym VAT?
Z artykułu dowiesz się m.in.:
Odpowiedź: Obniżony VAT może stosować zarówno sprzedawca detaliczny, jak również producenci. Sprzedaż jabłek z obniżonym VAT jest możliwa do 31 lipca 2022 r.
Od 1 lutego 2022 r. obowiązują art. 146da–146dc dodane do ustawy z 11 marca 2004 r. ustawy o VAT. Przepisy te w okresie od 1 lutego do 31 lipca 2022 r., obniżają stawki podatku VAT stosowane dla dostaw jedenastu kategorii towarów. Do tych produktów należą również jabłka.
Do towarów tych należą między innymi towary spożywcze wymienione w poz. 1–18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, inne niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56). Dla towarów tych – dotychczas opodatkowanych podatkiem VAT według stawki 5% – stawka VAT została tymczasowo obniżona do 0%.
Przepisy nie wskazują czy obniżenie stawki dotyczy sprzedawców detalicznych czy producentów owoców i warzyw. W związku z tym dostawy jabłek są w okresie od 1 lutego do 31 lipca 2022 r. są opodatkowane VAT według stawki 0% niezależne od tego czy są dokonywane przez podatników sprzedających jabłka detalicznie, czy są dokonywane przez producentów jabłek.
Poz. |
CN lub PKWiU |
Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług) |
CN |
Towary spożywcze |
|
1 |
02 |
Mięso i podroby jadalne |
2 |
ex 03 |
Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne – z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 – CN 0308 |
3 |
04 |
Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
4 |
0504 00 00 |
Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
5 |
07 |
Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne |
6 |
08 |
Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów |
7 |
10 |
Zboża |
8 |
11 |
Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny |
9 |
ex 12 |
Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza – wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi |
10 |
ex 15 |
Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mikrobiologicznego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego – wyłącznie jadalne |
11 |
ex 16 |
Przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub z owadów – z wyłączeniem: 1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604, 2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605 |
12 |
19 |
Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze |
13 |
ex 20 |
Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin – z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2% |
14 |
2104 |
Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane |
15 |
2105 00 |
Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
16 |
ex 2106 |
Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
17 |
ex 2202 |
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 – wyłącznie produkty: 1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 – z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty, 2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, 3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, 4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404: a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11), b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15) |
18 |
bez względu na CN |
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
PORADNIA
Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze
pytania