Pytanie: Jaką stawką podatku VAT należy opodatkować sprzedaż zapiekanek? Wszystkie produkty do ich wytworzenia opodatkowane są aktualnie stawką 0%.
Z artykułu dowiesz się m.in.:
Odpowiedź: Obecnie udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na zadane pytanie nie jest możliwe. Wynika to z faktu, iż z dniem 1 lutego 2022 r. do ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług dodane zostały art. 146da-146dc. Przepisy te do 31 lipca 2022 r., obniżają stawki VAT stosowane dla dostaw jedenastu kategorii towarów.
To, jaki VAT zastosować w handlu zapiekankami uzależnione jest natomiast od tego, jak działalność została zakwalifikowana na gruncie PKWiU. Może być to bowiem 8% lub 0%.
Od 1 lutego 2022 r. obowiązują art. 146da-146dc dodane do ustawy z 11 marca 2004 o podatku od towarów i usług. Przepisy te tymczasowo stawki VAT stosowane dla dostaw jedenastu kategorii towarów.
Do towarów tych należą między innymi produkty spożywcze wymienione w poz. 1–18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, inne niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56).
Dla tych towarów – dotychczas opodatkowanych podatkiem VAT według stawki 5% – stawka VAT została tymczasowo obniżona do 0%.
Obniżenie stawki VAT do 0% dotyczy wyłącznie dostaw towarów, a więc stosowanie stawek obniżonych nie dotyczy VAT w gastronomii w szerokim ujęciu.
Ustawodawca wyłączył bowiem z zakresu obniżenia przypadku, w których towary stanowią przedmiot czynności klasyfikowanych według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56).
Powyższe informacje są bardzo istotne w kontekście pytania o VAT na gotowe dania i posiłki.
W konsekwencji odpowiedź na pytanie zależy od tego czy sprzedaż zapiekanek klasyfikowana jest jako:
Jeżeli mamy do czynienia z usługami związanymi z wyżywieniem (handel gorącymi zapiekankami w punkcie gastronomicznym), to zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% (na podstawie art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146aa ust. 1 pkt 2 ustawy o VAT).
W drugim przypadku, czyli gdy sprzedawany jest produkt paczkowany, wymagający samodzielnego przyrządzenia itp., mamy do czynienia z towarem wskazanym w poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT (tj. towary o kodzie CN 19 obejmującym przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze) są opodatkowane stawką 0% (na podstawie art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy o VAT).
Sprzedaż gotowych posiłków i dań może odbywać się w dwóch formach. Mogą być to bowiem:
sprzedaż dań przygotowanych do spożycia w sposób pośredni (zapakowane, zamrożone, wymagające obróbki termicznej)
świadczenie usług związanych z wyżywieniem (przygotowane i podane klientowi w sposób umożliwiający natychmiastowe spożycie w niezmienionej formie).
Od tego, z którym rodzajem sprzedaży mamy do czynienia, zależy stawka podatku. Dostawa gotowych zapiekanek wymagających np. rozmrożenia będzie opodatkowana inaczej niż usługa restauracyjne polegająca na dostarczeniu gorącego, gotowego do spożycia posiłku.
PORADNIA
Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze
pytania