Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej zdecydowało o wprowadzeniu zmian w przepisach dotyczących limitu kwoty dofinansowania do posiłku dla pracowników. Od 1 marca 2022 r. zwolniona ze składek ZUS jest wyższa kwota dopłaty.
Od 1 marca 2022 r. wartość posiłków finansowanych przez pracodawcę, udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu jest zwolniona ze składek do wysokości nieprzekraczającej kwoty 300 zł miesięcznie.
Powyższe oznacza, że kwotę zwolnioną ze składek podniesiono o 110 zł miesięcznie. W poprzednim stanie prawnym wynosiła ona bowiem 190 zł.
§ 2 pkt 11 rozporządzenia MPiPS z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe |
|
od 1 marca 2022 r. |
do 28 lutego 2022 r. |
Podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 300 zł. |
Podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł. |
Celem wprowadzenia zmiany było urealnienie kwoty wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Warto bowiem zauważyć, że kwota 190 zł została ustalona w 2004 r.
Obecnie średnia wartość dziennego posiłku finansowanego przez pracodawcę może wynosić ok. 15 zł. Przyjmuje się, że taka kwota odpowiada aktualnym wartościom rynkowym.
Za posiłek uważa się zarówno gotowe posiłki, jak i przetworzone produkty żywnościowe nadające się do bezpośredniego spożycia. Nie oznacza to jednak, że muszą być to dania czy produkty spożywcze dostarczone bezpośrednio do zakładu pracy.
Zwolnieniu z podstawy wymiaru składek podlega również wartość kuponów, talonów oraz bonów żywieniowych uprawniających do nabycia przez pracownika posiłku w punktach gastronomicznych np. restauracjach, barach, stołówkach.
PORADNIA
Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze
pytania