Od 1 marca 2022 r. wyższa dopłata do posiłków zwolniona ze składek ZUS

/appFiles/site_128/images/autor/YKrdWhfItSaulGL.jpeg

Autor: Marta Wysocka

Dodano: 8 marca 2022
Od 1 marca 2022 r. wyższa dopłata do posiłków zwolniona ze składek ZUS

Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej zdecydowało o wprowadzeniu zmian w przepisach dotyczących limitu kwoty dofinansowania do posiłku dla pracowników. Od 1 marca 2022 r. zwolniona ze składek ZUS jest wyższa kwota dopłaty.

Od 1 marca 2022 r. wartość posiłków finansowanych przez pracodawcę, udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu jest zwolniona ze składek do wysokości nieprzekraczającej kwoty 300 zł miesięcznie.  

Powyższe oznacza, że kwotę zwolnioną ze składek podniesiono o 110 zł miesięcznie. W poprzednim stanie prawnym wynosiła ona bowiem 190 zł.

§ 2 pkt 11 rozporządzenia MPiPS z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe

od 1 marca 2022 r.

do 28 lutego 2022 r.

Podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 300 zł.

Podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł.

Celem wprowadzenia zmiany było urealnienie kwoty wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Warto bowiem zauważyć, że kwota 190 zł została ustalona w 2004 r.

Obecnie średnia wartość dziennego posiłku finansowanego przez pracodawcę może wynosić ok. 15 zł. Przyjmuje się, że taka kwota odpowiada aktualnym wartościom rynkowym.

Czym jest posiłek w świetle przepisów o ustalaniu podstawy wymiaru składek?

Za posiłek uważa się zarówno gotowe posiłki, jak i przetworzone produkty żywnościowe nadające się do bezpośredniego spożycia. Nie oznacza to jednak, że muszą być to dania czy produkty spożywcze dostarczone bezpośrednio do zakładu pracy.

Zwolnieniu z podstawy wymiaru składek podlega również wartość kuponów, talonów oraz bonów żywieniowych uprawniających do nabycia przez pracownika posiłku w punktach gastronomicznych np. restauracjach, barach, stołówkach.

Przeczytaj również:
Podstawa prawna: 
  • § 2 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (tekst jedn.: Dz.U. z 2017 r. poz. 1949 ze zm.).
Autor: Marta Wysocka
Słowa kluczowe:
posiłekskładki ZUS
REDAKTORZY PROWADZĄCY
Anna Kostecka
Prawnik, specjalistka prawa pracy i ubezpieczeń społecznych
Sylwia Maliszewska
Ekspert podatkowy

PORADNIA

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze
pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »