Pytanie: Jesteśmy hotelem z rozbudowanym zapleczem gastronomicznym i bankietowym. Świadczymy również usługi cateringowe polegające na obsłudze imprez w plenerze na rzecz naszych klientów. Czasami w trakcie takiej imprezy klient oczekuje od nas przygotowania stoiska, na którym dodatkowo będziemy sprzedawać uczestnikom imprezy usługi gastronomiczne w postaci serwowanych przekąsek i napojów. Dla sprzedaży usług gastronomicznych prowadzonych na terenie naszej działalności (hotelu) stosujemy kasy online. Zgodnie z art. 145b ust. 1, od 1 stycznia 2021 r. podatnicy realizujący usługi związane z wyżywieniem świadczone wyłącznie przez stacjonarne placówki gastronomiczne (również sezonowo) zobowiązani są do ewidencji sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności oraz rolników ryczałtowych poprzez kasę fiskalną online. Mowa w tym artykule o placówkach stacjonarnych, czy w związku z tym dla świadczonych okazjonalnie usług gastronomicznych, poza naszym miejscem prowadzenia działalności, możemy wykorzystywać nadal kasy z elektronicznym zapisem, które nie są kasami online? Czy jeżeli jest to możliwe, to taką sprzedaż należy w jakiś szczególny sposób oznaczyć w JPK_VAT?