Zarejestruj się BEZPŁATNIE w serwisie i korzystaj z porad ekspertów

  • WSZYSTKIE
  • 2019
  • 2018
  • 2018

Jak rozliczać w kosztach wydatki na bony i kupony na posiłki profilaktyczne dla pracowników

Dodano: 22 listopada 2019
Jak rozliczać w kosztach wydatki na bony i kupony na posiłki profilaktyczne dla pracowników

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy w związku z panującymi chłodami wielu pracodawców musi zapewnić swoim pracownikom posiłki profilaktyczne, a w razie braku takiej możliwości, w inny przewidziany przepisami sposób uczynić zadość ciążącym na nich w tym zakresie obowiązkom. Począwszy od 9 lipca 2019 r. takim sankcjonowanym przez prawo pracy sposobem jest przekazanie pracownikom bonów, kuponów, talonów i innych kart żywieniowych. Warto zatem zapoznać się z podatkowymi oraz księgowymi skutkami omawianych działań.   

Zyskaj DARMOWY dostęp do pełnej treści tego artykułu

Jeśli masz dostęp to zaloguj się


Dzięki darmowemu dostępowi Zyskasz:

  • Rozwiązania swoich problemów księgowych.
  • Poczucie bezpieczeństwa przy rozliczeniach.
  • Zawsze najlepszą ocenę w oczach swojego szefa.

Oficyna FK to:

  • Aktualne interpretacje prawa księgowego.
  • Narzędzia księgowe i kadrowe.
  • eBooki na temat najnowszych zmian w prawie.
  • Materiały Video.


Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Nr 182 - Listopad 2019 r.
akf 182 okładkaWydanie archiwalne

Zostań subskrybentem publikacji Koszty Podatkowe w praktyce

"Koszty Podatkowe w Praktyce” to gwarancja Twoich bezpiecznych rozliczeń.

Kompleksowo omawiamy każdy wydatek:

  • kiedy można go zaliczyć do kosztów
  • kiedy można odliczyć VAT i jakie są skutki podatkowe
  • jak ująć w księgach rachunkowych dany wydatek.

Zamów bezpłatny numer »

wiper-pixel